Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Számítástechnika
     
Hihetetlen Tudomány
     
KIKAPCSOLÓDÁS
     
Hasznos
     
Féldrágakövek

Klikk a képre!

     
Időjárás

Időjárás előrejelzés

     
Látogatotság
Indulás: 2007-07-18
     
ÉRDEKESSÉGEK
ÉRDEKESSÉGEK : Gyorsul az EVOLÚCIÓ

Gyorsul az EVOLÚCIÓ

Egy amerikai tanulmány szerint az emberi evolúció rendkívüli mértékű gyorsuláson esett át az elmúlt évezredekben.

A Wisconsin-Madison Egyetem antropológusa, John Hawks által vezetett tanulmány a nemzetközi genom projekt adatait felhasználva támadja azt az általánosan elfogadott nézetet, miszerint az emberi evolúció lelassult a modern ember megjelenésével. Hawks becslése szerint csak az elmúlt 5000 évben körülbelül százszorosára nőtt a pozitív kiválasztódás az emberi evolúció bármely más szakaszához viszonyítva. Az új genetikai módosulások a mezőgazdaság felvirágzásával végbemenő étrendváltozásoknak, valamint a civilizációk növekedése után megjelenő járványos betegségekkel szembeni ellenálló képesség kialakulásának köszönhetők.


John Hawks
"Evolúciós szempontból a lassan fejlődő kultúrák hátrányban vannak. A populációk drasztikus növekedése sokkal több genetikai mutációt eredményez, és minden mutációnak ami az emberek előnyére válhat, megvan az esélye a kiválasztódáshoz, valamint a továbbörökítéshez" - magyarázta Hawks. A tanulmány az emberi evolúció átfogó újragondolásához vezethet, különösen annál a nézetnél, amely szerint a modern kultúra elnyomja a túlélési képességet fokozó fizikai genetikai változásokat. "Genetikailag sokkal nagyobb mértékben különbözünk az 5000 évvel ezelőtt élt emberektől, mint ők különböztek a neandervölgyiektől" - tette hozzá Hawks.

Bár a populáció mérete és a természetes kiválasztódás között vont összefüggés valójában semmi újat nem jelent, a képesség hogy számszerűsíthető bizonyítékot tudunk letenni az asztalra, egy új és izgalmas fejleménye a Humán Genom Projektnek. Hawks a Nemzetközi HapMap Projekt adatait használta fel kutatásaihoz. Ez a kezdeményezés az egymástól távol élő embercsoportok genetikai hasonlóságait és különbözőségeit katalogizálja. Bár a HapMap célja az egészséget befolyásoló gének beazonosítása, remek térképet ad az ősi populációk genetikai eltéréseiről is.

Az emberi génállomány 99%-ban az összes embernél közös, a fennmaradó 1% lehet az illető egyénnél frissen fellépő, teljesen egyedi mutációk sorozata. Ezek nagyobb része persze valamikor régebben keletkezett, s ezért nagyszámú embernél megtalálható. Az ilyen, legalább 1%-os gyakorisággal előforduló eltéréseket már nem egyedi mutációnak, hanem genetikai polimorfizmusnak tekintik. A HapMap projekt a DNS genetikai polimorfizmusát, az úgynevezett SNP-ket (single nucleotide polymorphisms) katalogizálja. A projekt körülbelül 4 milliót térképezett föl a becsült 10 millió SNP-ből.

A nemrégiben végbement genetikai változások utáni kutatáshoz Hawks a kapcsoltsági egyensúly (LD) nevű jelenségre összpontosított. Ezek azok a helyek a genomban, ahol gyakrabban fordulnak elő genetikai változások, általában azért, mert ezek a változások valamilyen szelekciós előnyt tesznek lehetővé. A pozitív kiválasztódást jellemzően egy hosszú, szakadatlan LD szegmens jelzi.

Az emberi EVOLÚCIÓHawks eredményei sok tekintetben szembenállnak a hagyományos gondolkozással. Például az idők során kialakult erőteljes csontszerkezeti változás egyértelműen mutatja, hogyan vált az ember fizikailag kisebbé, mely során fogaink és agyunk mérete is csökkent. Ezt általában a nyugodt kiválasztódás jeleként értékelik, amikor a méretnek és az erőnek már nincs kulcsfontosságú szerepe a fennmaradásban, így ez az út időszakosan valóban bezárult.

Hawks szerint ugyanakkor megnyíltak az evolúció más ösvényei, ezért a genetikai változásokat az utóbbi időben már a kultúrában, az életmódban bekövetkező változások vezérlik. Az egyik legjobb példa a laktóz, a tej megemésztését elősegítő gén. Ez a gén normál esetben beszünteti aktivitását mire valaki tizenévessé válik, magyarázta Hawks. Az észak-európaiaknál azonban kifejlődött a gén egy olyan változata, ami egész életükre lehetővé teszi a tej ivását. Ez egy viszonylag új adottság, ami közvetlenül köthető a háztáji gazdaságok fejlődéséhez, valamint a tej mezőgazdasági termékként történő felhasználásához. A képesség ma is főként Európát jellemzi, kivéve a déli nemzetek lakóit. Mellettünk Észak-Amerika és Ausztrália tolerálja a tejcukrot.

A tanulmány szerint a kiválasztódás legjelentősebb új ösvényei a betegségekkel szembeni ellenálláshoz köthetők. Amikor az emberek körülbelül 10 000 évvel ezelőtt elkezdtek nagyobb csoportokban élni, megszaporodtak a járványos betegségek, mint a malária, a himlő és a kolera, melyekkel szemben elkezdtek kialakulni az ellenállást segítő gének. A malária az egyik legegyértelműbb példa, mivel jelenleg már több mint két tucat beazonosított genetikai adaptáció kapcsolódik a malária ellenálláshoz. Egy szintén nemrég felfedezett gén a CCR5, amit 4000 évvel ezelőttről eredeztetnek és ma az európai népesség közel 10%-a rendelkezik vele. Felfedezése csak nemrég történt meg, mivel ez a gén a HIV/AIDS ellen véd, eredeti funkciója a himlő elleni küzdelem lehetett.

A népesség növekedése gyorsítja a fenti változásokat, emelte ki Hawks. Amikor Darwin a Fajok eredetében az állatok szaporodásánál rejlő kihívásokról írt, mindig kiemelte, hogy az állomány mérete "a legfontosabb a sikerhez", minél nagyobb a populáció, annál több a genetikai változás. Hawks szerint ez az emberre is teljes mértékben igaz. 10 000 év alatt az emberi populáció néhány millióról az időszámítás kezdetére 200 millióra nőtt, majd 1700-ban már 600 milliónál tartott, ma pedig több mint 6,5 milliárdan élünk a bolygón. Az ezeket megelőző időkben sokáig annyira alacsony volt a Föld népessége, hogy a pozitív kiválasztódás csigatempóban zajlott.

"Ami a legelképesztőbb az embereknél, hogy sokáig csak egy kis majomfaj voltunk Afrika egyik szegletében, és genetikailag a közelében sem jártunk mai lehetőségeinknek. Ez egyetlen másik fajra sem mondható el" - összegezte tapasztalatait Hawks.

     

FRPG, különleges történetek, számtalan választható karakter, önálló cselekményszálak, lelkes csapat. Csatlakozz!    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Norina Wallace Írói oldalam    *****    TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit, TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit    *****    Egy angyal ma éjjel elvesztette a szárnyait. A fák között egy bestia éppen áldozatra vár – FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    MYBOOKCLUB - Ha szeretsz olvasni - MYBOOKCLUB    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek.... - fórumos szerepjáték    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek az értelmezésben, de Neked kell dönteni!!!    *****    Rendkívül részletes személyiség és sors analízis, 3 év elõre jelzéssel, most csak 2000 Ft. rendeld meg most. Várlak!    *****    Az asztrológián keresztül megismerni az életed könnyen megoldható lehetõségeit és a nehéz idõszakokat, nagyon fontos!!!    *****    Simonyi ingatlan Debrecen Luxus házak, luxus lakások, üzletek, irodák eladóak. Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Szeretsz írni? Szeretnél csatlakozni egy remek közösséghez? Érdekes plotok, számos canon karakter! Várunk szeretettel!    *****    A csillagjövõ asztrológia oldalon, júniusban minden megrendelés 2000 Ft. szeretettel várlak. Rendeld meg amit szeretnél!    *****    Létezik egy város Fournemouth, mely otthon nyújt azoknak, akik sehová máshová nem tartoznak - | - Fournemouth - |    *****    agatha-stories - Saját írásaim találhatóak meg az oldalon - agatha-stories    *****    SZEREPJÁTÉK - Újraindult szerepjátékos közösségünk új és régi tagjait keresi - Rose Harbor restart - SZEREPJÁTÉK    *****    SKAM - SKAM France (S08) - wtFock (S05) - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM    *****    Szeretnéd tudni, milyen lehetõségeket, fontos információkat rejteget a születési horoszkópod, akkor keress meg, segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!