Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Számítástechnika
     
Hihetetlen Tudomány
     
KIKAPCSOLÓDÁS
     
Hasznos
     
Féldrágakövek

Klikk a képre!

     
Időjárás

Időjárás előrejelzés

     
Látogatotság
Indulás: 2007-07-18
     
Napenergia Otthonunkban

 

A SÖRKOLLEKTOR                        Forrás : www.sorkollektor.hu

Az itt látható megoldás rendkívül egyszerű és ötletes, ennek köszönhetően bárki elkészítheti otthon különösebb technikai tudás és speciális szerszámok nélkül.

Milyen elemekből épül fel a sörkollektor, hol lehet kapni ezeket, hogy fogjál hozzá? Ezekre a kérdésekre kapsz választ ezen az oldalon.

Sörkollektorról beszélünk ezért ehhez sörösdobozok kellenek. (csinálhatod alumínium lemezből is). Egy 2 négyzetméteres sörkollektorhoz 150 fél literes sörösdoboz kell. (15 oszlop, oszloponként 10 dobozzal).

Ha a klasszikus építési módot választod, akkor perdítő elemeket is kell készítened a sörösdobozok csatlakozásához (ez kb. még 30 doboz).

Ha nem akarsz vele vacakolni, akkor használhatod a levegő “perdítésére” a dobozok szájnyílását is ilyenkor figyelni kell, hogy a dobozok mindig 180 fokkal elforgatva legyenek összerakva, hogy tényleg átforduljon benne az a levegő. A szájnyílások mellé tehetsz pár furatot, hogy csökkentsd kicsit az áramlási ellenállást.

kivago.jpgA sörösdobozok aljának kivágásához használhatsz körkivágót. A körkivágó 45mm átmérőjű. Szabályozható teljesítményű fúróba fogva be lehet vele a sörösdobozokat kifúrni. Kereskedelmi forgalomban is kapható (én csináltattam szerszámacélból.)

Mivel ez elég veszélyes ezért valami kézvédőt sem árt ha fabrikálsz.

Danamidból és plexiből csináltam, majd lefotózom, hogy hogy néz ki 600 doboz kiágása után ;) érdemes volt használni.

Ha kivágtad a dobozokat fertőtlenítsd, és mosd el őket, majd szárítsd. Én erre a célra vettem 1műanyag űvegmosókefét (100Ft) gumikkesztyűt, és 1 flakon JAR mosogatószert.

A dobozok összeragasztása következik:

Ehhez szükséged lesz hőálló sziloplasztra (Nayobb barkácsáruházakban kapható, én Mester típusút vettem) esztétikai okokból fekete színűt, és praktikusságból 250C-ig hőállót!

Az összeragasztáshoz vettem egy csomag tetőlécet és “sínt” eszkábáltam belőle,
hogy a dobozok egyenesen mindig egymás fölé helyezve legyenek rakva és megvezetve. A dobozokat rögzítheted befőttesgumival, vagy valami madzaggal.
Összeállítás.jpg

A ragasztás előtt döntsd el milyen perdítő megoldást használsz majd.

a., hagyományos (sörösdoboz anyagából gyártott) szélkerék szerű perdítőelem

b., sörösdoboz szájnyílása + kisegítő lyukak

c., átmérő 30-as belső cső (pl. kreppelt aluból vagy alufóliával bevont farúd)
Áramlástanilag ez az utólsó megoldás tűnik a legjobbnak, mert eleve kizárja a passzív
részeket az áramlásból.

2 négyzetméteres sörkollektor 15 oszlopból áll, oszloponként 10 sörösdobozzal.
Tapasztalatból javaslom hogy elég ha 8 dobozt ragasztol össze csővé, és 1-1 dobozt
pedig előre ragassz bele a gyűjtődobozokba, így sokkal könyebb lesz a végén összerakni.

Szóval a ragasztás, szépen sziloplasztal nyomd körbe a sörösdoboz száját ( ha van perdítőd)
rakd a felnyomott sziló “gyűrűre” majd nyomd rá erősen a következő sörösdobozt.

Ne sajnáld a szilót, ha nem ragsztottad jól össze akkor a végén el fog törni a csöved és sokkal
nagyobb munka lesz a megszáradt szilót a szájnyílás pereméből kivakarnod, és újból összeragasztanod a dobozokat, mintha az elején jó munkát végeztél volan (Ez is tapasztalat).

Légterelő
Nem baj ha a sziló kinyomódik, egy kicsit, hiszen fekete színű és amúgy is minden feketére lesz festve,
úgyhogy nem fog látszódni.

 

A kész lefestett dobozokkal és szigetelt keretbe beépített kollektorházat fedhetjük üveg, plexi, vagy kifejezetten erre a célra gyártott speciális szelektív szolár bevonat lásd lent solkote.eu....

 Néhány kép összeállítás közben és az elkészült kollektorok.

Lehetséges felhasználási mód!

Klikk a képre a tervekhez és illusztrációkhoz!

 

 

 

 

 

 

 

 Működés közben egy kész kollektor.


Hasznos információkat fogsz találni, hogy a sörkollektorodhoz vagy egyéb napkollektorodhoz hol mit tudsz beszerezni.

Megvásárolható: www.solkote.eu

Solkote Bt 
9763
Vasszécseny
Petőfi Sándor u. 107
06-94-577-311

E-mail:  solkote@solkote.eu

1126 Budapest, Böszörményi út 5/a 06-1-214-9752
1066 Budapest, Ó utca 17 06-1-311-6448
9025 Győr, Bálint Mihály u.18 06-96-527-100
7400 Kaposvár, Petőfi Sándor u. 11 06-82-427-974
5900 Orosháza, Széchenyi tér 3 06-68-473-248
7627 Pécs, Somogyi Béla u. 9 06-72-214-452
6721 Szeged, Maros u. 28 06-62-426-483
4002 Debrecen, Tormay Béla u. 55 06-52-368-805
9763 Vasszécseny, Petőfi Sándor u. 107 06-94-577-311

Ha hirdetni szeretnél itt vedd fel a kapcsolatot: horvathx@sorkollektor.hu    Köszönet a hasznos információkért a szerzőnek!

     

FRPG, különleges történetek, számtalan választható karakter, önálló cselekményszálak, lelkes csapat. Csatlakozz!    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Norina Wallace Írói oldalam    *****    TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit, TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit    *****    Egy angyal ma éjjel elvesztette a szárnyait. A fák között egy bestia éppen áldozatra vár – FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    MYBOOKCLUB - Ha szeretsz olvasni - MYBOOKCLUB    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek.... - fórumos szerepjáték    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek az értelmezésben, de Neked kell dönteni!!!    *****    Rendkívül részletes személyiség és sors analízis, 3 év elõre jelzéssel, most csak 2000 Ft. rendeld meg most. Várlak!    *****    Az asztrológián keresztül megismerni az életed könnyen megoldható lehetõségeit és a nehéz idõszakokat, nagyon fontos!!!    *****    Simonyi ingatlan Debrecen Luxus házak, luxus lakások, üzletek, irodák eladóak. Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Szeretsz írni? Szeretnél csatlakozni egy remek közösséghez? Érdekes plotok, számos canon karakter! Várunk szeretettel!    *****    A csillagjövõ asztrológia oldalon, júniusban minden megrendelés 2000 Ft. szeretettel várlak. Rendeld meg amit szeretnél!    *****    Létezik egy város Fournemouth, mely otthon nyújt azoknak, akik sehová máshová nem tartoznak - | - Fournemouth - |    *****    agatha-stories - Saját írásaim találhatóak meg az oldalon - agatha-stories    *****    SZEREPJÁTÉK - Újraindult szerepjátékos közösségünk új és régi tagjait keresi - Rose Harbor restart - SZEREPJÁTÉK    *****    SKAM - SKAM France (S08) - wtFock (S05) - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM    *****    Szeretnéd tudni, milyen lehetõségeket, fontos információkat rejteget a születési horoszkópod, akkor keress meg, segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!